Ringa och "messa" gratis med mobilen och stor guide för att spara batteri

Har du skype på datorn? Varför inte ladda ner det till din mobil också? (har du en Xperia X10/mini/mini pro kommer du kanske behöva uppdatera mobilen först). Med Skype i mobilen kan du ringa gratis till alla andra med Skype, chatta och dessutom ringa relativt billigt till andra telefoner (perfekt när du är utomlands och har ett trådlöst nätverk på hotellet eller liknande). Har alla dina vänner också Skype i sina mobiler så kommer du kunna komma väldigt billigt undan. En annan service som också har videosamtal är Tango. Tango fungerar utmärkt på min telefon och är simplaste möjliga appen. Där kan man dock inte chatta. Båda dessa program kopplar utmärkt upp sig mot folk som har iPhone, och såklart Android.

Whatsapp är ett annat program som med fördel kan användas för att sms:a, skicka bilder, video och ljudklipp. Simpelt att ladda ner, registrera ditt eget mobilnummer och sedan känner programmet på egen hand av vilka personer i din telefonbok som har Whatsapp på sin mobil. Sedan är det bara att börja använda, och se telefonräkningen krympa.

För att Whatsapp ska fungera som en ersättare till sms så behöver du ju ha antingen wi-fi eller datanslutning igång i stort sett hela tiden. Har du en fast avgift för ditt dataanvändande på mobilen? Har du en iPhone eller Androidmobil är chansen stor att du redan har det. Om inte, skaffa-annars kan det bli dyrt med video- och röstsamtal samt ständig uppkoppling med whatsapp.

Märker du att Skype och/eller Tango käkar upp ditt batteri? Följ då min spara-batteriguide:

- Utvecklarna av Androidappar och annan mjukvara hävdar generellt att man inte behöver ha någon "task killer". En "task killer" är en app som stänger av dina program så fort de inte avänds längre (om de inte stängs av så ligger de i bakgrunden och "vilar" och drar således inte batteri). Alltså, du behöver inget sådant program även om dina polare hävdar motsatsen. Däremot kan det vara så att du märker att program som Skype och Tango mumsar på ditt batteri. Då kan det vara bra att ha ett program som går in och stänger av dem, och dem enbart. För detta kan jag rekommendera Systempanel lite. Därifrån är det enkelt att stänga ner de program du märker drar en massa batteri. Själv använder jag det bara för Tango och Skype. Skulle du t.ex stänga av Alarmprogrammet så kan du vara säker på att väckarklockan INTE ringer nästa morgon om du inte själv går in och öppnar det igen!

- Se till att aldrig ha mer skärmbelysning än vad som krävs. Önskar innerligt att jag hade behövt ha mer styrka på min skärm när jag är utomhus i Sverige. Men nej, vintertid har vi ingen sol så då kan du gott sätta på lägsta möjliga.

- Stäng av wi-fi när den inte används. Detsamma gäller för dataanslutning, GPS och sist men inte minst bluetooth. (Du ska alltså se till att ingen av dessa ikoner finns representerade på din notifikationsavdelning) Av med allt.

 


- I inställningarna över nätverk kan du välja om du vill använda CDMA, GSM eller båda. GSM är det gamla nätet som dessutom oftast har bäst täckning. Det drar mindre batteri. Nackdelen är då långsamt internet. Använd CDMA (3g) när du ska surfa osv och GSM när du inte tänkt hårdbelasta mobilen. Har du 3 kan du tyvärr inte använda GSM för de har enbart 3g (du kommer märka att staplarna som visar mottagningen kommer att försvinna helt och ersättas av ett kryss om du försöker). Kanske inte en avgörande anledning att inte ha 3, men helt klart inget som talar för dem när jag ska skriva på nästa abonnemangskontrakt. De övriga svenska operatörerna stödjer såvitt jag vet båda. Utomlands går det dock använda GSM, för då "lånar" 3 andra operatörers nätverk (sk. roaming). Var noga med att stänga av dataanslutningen när du är utomlands. Det är normal sett redan förinställt som avstängt.

- Skärmens time-out. Trycker du alltid av din skärm själv när du stoppar ner mobilen i fickan? Inte det? Då behöver du ha kortast möjliga tid innan skärmen stänger av sig själv. Detta fixar du i skärminställningar. Om du som jag alltid stänger av skärmen med on/off knappen så spelar detta ingen större roll.

- Vibrering drar mycket batteri. Stäng av det på de ställen du inte behöver. Det gäller även de små vibrationerna när du skriver på tangentbordet (finns under språk- och tangentbordsinställningarna).

- Airplane mode drar väldigt lite ström. Om du ändå inte vill bli väckt på natten kan du ställa in airplane mode och ändå ha ett fungerande alarm (testa först!). Mobilen drar mindre batteri och du slipper strålning om du nu är nojig över detta. Är du ofta på ställen där mottagningen är väldigt dålig kan du ställa in flygplansläget för att mobilen ska slippe söka efter nätverk konstant och därmed dra EN MASSA batteri. Flygplansläget innebär att du stänger av alla anslutningar till mobilen.

- Stäng av telefon- och sms-funktioner men behåll wi-fi. Detta är något mer avancerat och jag är osäker på om det fungerar likadant på alla androidmodeller. Någon som vet? Gå till din knappsats som du ringer med. Slå *#*#4636#*#*. Då kommer du till en speciell meny där du kan ändra en del inställningar. Ändra inget som du inte vet vad det är och det sker på egen risk. Under telefoninformation finns längst ner ett alternativ som heter "stäng av radio" (turn off radio). Här kan du stänga av mobilfunktionerna men ändå behålla internet, bluetooth osv. Sparar batteri. Se till att spara koden ifall du ändrar något som du senare vill ändra tillbaka. Jag tar inte ansvar för vad du gör på denna avdelning. Eller någon annanstans heller för den delen. Men generellt kan man säga att det är väldigt väldigt svårt att göra något med sin mobil som skulle vara skadligt för den. Bortsett från yttre våld.

- Kalibrera batteriet
Jag har själv varit frustrerad över dålig batteritid och hittade då info om att man själv kan kalibrera batteriet. Jag provade och tyckte mig få något bättre batteri. Därmed är inte sagt att det kommer funka på din mobil. Here goes: Ladda fullt. Då menar jag fullt. Även när det står att det är fullt, ladda lite till. Använd mobilen tills den dör och då menar jag heldör. Inget småladdande! Ladda FULLT igen. Använd tills den dör. Repetera 10 gånger. Inget fuskande. Processen kommer ju uppenbarligen ta några dagar om du inte pressar på med en massa filmvisning och liknande. Ha så kul och kom ihåg att ta med en extramobil om du ska på fjällvandring.